Què és el CES?

El Sistema d’Intercanvi Comunitari (CES: Community Exchange System) és una xarxa d’intercanvi comercial global, basat en la comunitat, que utilitza una moneda diferent a la que estem habituats. Es pot definir com un sistema d’intercanvi alternatiu, paral·lel, local, comunitari o complementari. En resum, el CES és un nou sistema monetari.
 
A part del CES, existeixen molts sistemes d’intercanvi similars per tot el món, bé siguin sistemes d’intercanvi comunitari, sistemes comercials de crèdit mutu o Bancs del Temps. La principal diferència entre aquests sistemes i els de diner convencional és que l’àrea d’influència del diner està restringida normalment a una àrea geogràfica o organització.
 
L’objectiu del CES és la de facilitar el comerç sense la necessitat d’utilitzar monedes convencionals. És per això que té dues funcions bàsiques: ser un sistema bancari a través d’Internet i ser un mercat on la gent ven béns i serveis.
 
Cada usuari del CES té un compte propi on pot veure el seu saldo i obtenir un extracte del seu compte. A la vegada, hi ha una llista d’ofertes on tots els usuaris d’una mateixa Ecoxarxa poden oferir els seus serveis, així com demandar els serveis oferts. El mateix sistema permet posar en contacte directament l’usuari demandant amb el que ha ofert els seus béns o serveis a la comunitat.
 
Una vegada realitzada la transacció, el sistema actualitza els comptes dels usuaris implicats, sumant saldo a qui ha realitzat la feina i restant-lo a qui n’ha gaudit.
 
Per tal de garantir en  bon  funcionament del sistema, els detalls  de cada posició de deutor/creditor general dels usuaris estan a disposició de tothom, així com les estadístiques de comerç general per mostrar quantes transaccions s’estan produint.
 
No hi ha cap llei al CES per posar preu als béns i serveis. Cada usuari que oferta els seus productes decideix el preu que en vol cobrar i els usuaris interessats en adquirir-los fan la transacció si creuen que el que es demana és el que realment val. D’aquesta manera la llei de l’oferta i la demanda s’imposa sobra la resta de factors.

Aquí hi ha uns vídeos que ensenyen molt bé com va!













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Amb els teus comentaris ens ajudes a millorar. Gràcies